Huh huh. Tässä on useampaankin kertaan joutunut vetämään syvään henkeä, sellainen myllerrys on elämässä menossa.En ole oikeastaan edes ehtinyt kunnolla keskittyä siihen ajatukseen, että yksi iso unelmamatkani alkaa taas pian, sillä on ollut niin monta muutakin asiaa mietittävänä.

Nyt yritän vain pysyä mukana elämän kiidossa, sillä elämä on päättänyt helliä minua toden teolla.

Opintovapaalla löytyi unelmien työ

No mitä ihmettä oikein on meneillään?? Opintovapaa antoi minulle mahdollisuuden alkaa pohtia sitä, mitä ihan tosissaan elämältä tahdon ja mitä haluan sille vastineeksi antaa. Lopulta vastaus löytyi hyvin äkkiä, kun elämässä oli tilaa ja aikaa ja perustimme minulle uudet nettisivut . Opintovapaalla opiskelin ympäristötieteitä ja kestävää matkailua ja tunsin, kuinka jonkinlainen ympyrä sulkeutui. Koko elämäni olen kokenut, että olen menossa jotakin kohti, mutta en tiedä, mikä se jokin on. Tässä se nyt on: olen kahden alan ammattilainen ja niin minun kuuluu ollakin. Kaikki menneet opinnot, Kreikassa ja Venäjällä asutut kuukaudet, ympäristötieteen työt, kirjoittaminen, matkat pitkin maailmaa - kaikki se johti tähän pisteeseen. Vastuullinen matkailu, ympäristöala ja sisällöntuotanto, ne ovat minun juttuni. Ja mikä tärkeintä - voin tehdä tätä kaikkea, minun ei tarvitse olla yhden työn ja alan nainen!

Kansainvälistä kauppaa - aloitetaan Kiinasta!

Oman yrityksen aloittaminen vei minut myös Kiinaan, mikä kuului "tuonne en kyllä koskaan lähde"-listalleni. Omia ennakkoluuloja on aina hyvä tuulettaa ja varsinkin saada nenilleen. Kansainvälinen kaupanteko on ollut minulla myös haaveena ja neuvotteluhuoneessa Kiinassa katsellessani ympärillä levittäytyvää maisemaa oivalsin, että olen siellä, minne kuulunkin. Siellä, minkä minä osaan. Parhaimmillani olen näissä tilanteissa, kun saan käyttää kaikkea osaamistani: kielitaitoa, kulttuurintuntemusta, matkailu- ja ympäristöalan asiantuntemusta ja lopulta kykyäni lähestyä helposti vieraita ihmisiä. Harva asia matkalla on niin tärkeää, kun ihmisten kohtaaminen. Lopulta kaikki kulttuurierot voi ylittää uteliaisuudella ja ystävällisyydellä.

Vihdoinkin Uuteen-Seelantiin

Mutta vähintäänkin yhtä tärkeä matka on pian alkava matka Uuteen-Seelantiin ja sieltä lopulta Uuteen-Kaledoniaan ja Vanuatuun. Otin riskin, heittäydyin tyhjän päälle ja tyhjensin säästötilini päästäkseni tälle matkalle. Olen haaveillut jo pitkään kirjoittavani kirjan vastuullisesta matkailusta ja tuolla matkalla aion sen aloittaa. Uusi-Seelanti on myös loistava aineistonkeruu-maa, niin paljon he ovat panostaneet vastuullisuuteen.

Tiesittekö, että Uusi-Seelanti on yksi maailman vastuullisimmista matkustusmaista? En malta odottaa, mitä kaikkea koen ja opin! Sitähän en toki tiedä, saanko kirjalleni kustantajaa, mutta se ei ole tämän hetken murhe.

Uusi kotimaa ensi vuodeksi

Olen vuokrannut kaiken pienen omaisuuteni, sillä kun palaan pitkältä matkaltani - muutamme Tsekkiin vuodeksi! Tilaisuus koitti poikaystäväni töiden puolesta ja olin toki heti lähdössä. Tsekki on minulle neljäs maa Suomen lisäksi, missä saan asua.

Toivon, että opin tsekkiä, saan kiertää Eurooppaa, tutustua tsekkiläisiin ja kirjoittaa. Lähtemiseen liittyy toki lukemattomia tunteita. Mieletöntä, yöunet vievää innostusta. Kihelmöivää odotusta, valtavaa kiitollisuutta. Uteliaisuutta, riemua. Ja sitten - haikeutta. Haikeutta siitä, etten näe rakasta kotiani yli vuoteen. Haikeutta siitä, että taas kerran hyvästelen ystäväni. Kyyneliä kaipuusta ja ilosta. Hetken myös sen miettimistä, mistä jään paitsi poissaollessani. Yli vuosi on pitkä aika olla poissa.

Lähdön huumassa, pakkauksen hulinassa, kaikista arvokkaimpia ovatkin ne sanat, joita olen ystäviltäni saanut. "Tulemme ehdottomasti kylään", "minun tulee ikävä", "harmittaa, ettemme ole ehtineet viettää tarpeeksi aikaa yhdessä lähiaikoina". Eron ikävää helpottikin tieto, että niin moni tulee kylään.

Monta maata, pitkä retki, iso seikkailu. Olen saanut ihmeellisen mahdollisuuden toteuttaa unelmiani. Heittäytykää, riskeeratkaa kaikki. Sillä vasta hypätessään tuntemattomaan mahdollisuudet ja ihmeet löytävät etsijän luo