Koska olen jo vuodattanut tunteeni Kazakstanin vuorista paperille, Apu-lehden numeroon 2, on vaikea sanoa niistä enää mitään, mikä vetäisi vertoja alkuperäiselle tekstille. En edes siis yritä. Kaiken tärkeän voitte lukea lehdestä. Tämä on toinen tarina.

Joka tapauksessa Kazakstanin matkamme kohokohta oli kaksipäiväinen retki vuorille. Se oli elämäni ensimmäinen kerta monessakin mielessä. Elämäni ensimmäinen oikea vuoriretki, elämäni ensimmäinen jäätikkö (valitettavasti myös Keski-Aasian viimeisiä), elämäni ensimmäinen vuoristotauti. Suosittelen kokeilemaan, kaikkea kolmea. Sillä vuorilla jos missä, aavistaa paitsi ihmiselämän pienuuden, myös luonnon pysyvyyden. Ihmisen elämä voi tuntua välillä tarkoituksettomalta pyristelyltä, sillä tieto sen päättymisestä häilyy koko ajan takaraivossa. Mutta vuorten keskellä – väliäkö tuolla, että se päättyy. Vain se hetki merkitsee, kun katselet ympärilläsi aukeavaa maisemaa, vihamielisiä huippuja, valkeaa lunta. Sitä, mikä pysyy, kun minä olen jo poissa.

En suosittele ketään lähtemään yksinään vaeltamaan Kazakstanin vuorille. Maa, tai sen virkamiehet ovat arvaamattomia, mutta yhtälailla arvaamaton on säiden jumala. Meistä huolehtimassa oli oivan Trekking Clubin osaava opas. Hän rohkaisi meitä kapuamaan ylöspäin vuoren rinnettä silloinkin, kun vuoristotauti kehotti antamaan periksi. (Älkää ymmärtäkö väärin, oppaamme ei ikinä olisi asettanut meitä vaaraan). Denis kokkasi meille ja vahti aikatauluja. Meidän ei tarvinnut kuin taapertaa eteenpäin ja käydä keskusteluja Kazakstanin kulttuurista, luonnosta, kierrättämisestä, mistä milloinkin. Silloin, kun emme nauttineet vuorten ikuisesta hiljaisuudesta, missä vain tuuli laulaa laulujaan.

Joskus on hyvä muistuttaa itseään myös tosiasioista, vaikkapa katsellen sitä yhtä Keski-Aasian viimeisistä jäätiköistä. Ihmiskunta on saanut jäätiköt häviämään kiihtyvällä vauhdilla ja seuraavaksi alueella aletaankin kärsiä juomaveden puutteesta. No, kukin voi itse miettiä, auttaako toisiin maihin lentely tilannetta.

Ensimmäisenä päivänä kapusimme vuoren huipulle ja laskettelimme kepeästi gondolilla alas. Haaveilimme ihanan näköisestä rinnekahvilasta, mutta Denis piiskasi meitä eteenpäin kohti majapaikkaa. Vuoristotaudin runtelemilla jaloilla vaapuimme pikku mökin luo, missä yövyimme. Alhaalla pauhasi joki, ympärillä levittäytyivät kallioiset vuortenrinteet. Illalla maailma oli vain yksi iso, avara tähtitaivas. Seuraavana päivänä tarvoimme jäätikölle. Retken jälkeen heitimme hyvästit, mutta vuorten kupeessa oli jo luotu yhdenlainen ikuisuus elämääni.

Juttu on kirjoitettu yhteistyössä Trekking Clubin kanssa. Mielipiteet ovat omiani ja suosittelen tätä yritystä lämpimästi!

Russian

По-русский: Основной момент нашей поездки в Казахстан стала двухдневная экскурсия в горы. В этой поездке было много «первого в моей жизни опыта». Мой первый настоящий горный тур в моей жизни, первый ледник в моей жизни (к сожалению, также последний из Средней Азии), моя первая горная болезнь. Я рекомендую попробовать, все три. В горах, вы не только увидите малость человеческой жизни, но и настойчивость природы. Человеческая жизнь может ощущаться как бессмысленная борьба, потому что знание о том, что она заканчивается в какой-то день, постоянно находится в голове. Но посреди гор - неважно, что это кончается. Только этот момент означает, когда вы смотрите вокруг пейзажа, враждебных вершин, белого снега. Это то, что осталось после того, как я уже ушла.

  Я не рекомендую никому идти в одиночку в горы Казахстана. Земля или ее должностные лица могут быть непредсказуемы, но в равной степени непредсказуемым является бог погоды. Очень профессиональный гид из Треккинг-клуба позаботился о нас. Он призвал нас встать на горный склон, даже когда горная болезнь сказала нам сдаться. (Не поймите неправильно, наш гид никогда бы не поставил нас под угрозу). Денис приготовил для нас и посмотрел программу. Нам только нужно было идти дальше и говорить о культуре, природе, утилизации отходов в Казахстане, из того, что мы хотели.  мы И в то время мы только наслаждались вечной тишиной гор, где ветер поет свои песни.

Этот рассказ был написан в сотрудничестве с Trekking Club. Но мнения мои собсвенные, и я очень рекомендую эту компанию!