Tämä maani, johon satuin syntymään, täyttää tänään sata vuotta. Se voi olla vähän, tai paljon, riippuu kenen suunnasta katsoo. Vuosilla ei ole merkitystä. On muita asioita, jotka pitää mainita.

Suomen passi oli lahja, jonka syntymässä sain. Lahja, jota en ole ansainnut, niin kuin ei kukaan muukaan. Joku toinen sattui saamaan Syyrian passin ja sodan elämäänsä. Minulle annettiin se passi, jossa hirvet juoksevat. Jota aina esittelen ylpeänä ulkomailla. Puhdasta sattumaahan on se, minkälaisen kohtalon saa syntymässä käsiinsä. Minulle Suomen passi antoi vapauden. Vapauden mennä, tulla ja palata.

Sitten sain hiljaisuuden ja puhtauden. Nämä ovat eittämättä toisiinsa kytköksissä minun mielessäni. Jumalainen, parantava hiljaisuus, puhdas ilma jota hengittää, luonto jossa vaellella. Puhdas ilma oli minulle itsestäänselvyys, kunnes ensi kertaa matkustin maihin, joissa saaste leijuu aina ilmassa. Ja puhtaudesta tulee se ruoka, jota rakastan. Ruoka, jota epätoivoisesti kaipaan aina kun olen Euroopan ulkopuolella. Kuinka kukaan voi pärjätä ilman ruisleipää, tai kunnon juustoa, puolukoita ja lakkoja? Kertokaapa se.

Ennen kaikkea sain kielen. Sain kielen, joka teki minusta minut. Kielen, jota rakkaampaa ei ole. Kieli muodostaa alun kaikelle, identiteetille, kulttuurille ja ymmärrykselle. Ja vaikka minä kipeästi rakastan venäjää ja kreikkaa, tämä pehmeä, erikoinen suomen kieli on minun todellinen ylpeyteni. Siitä minä kerron maailmalla, harvinaisesta kielestämme, sillä puhuessani olen eniten juuri minä. Sillä minä kirjoitan. Ja mikä voisi olla tärkeämpää?

Onnea, Suomi!

Kauniilla kielellämme kirjoitin myös runoteokseni Sinivalkoinen maailma, joka on kokoelma runoja omistettuna Kreikalle ja Suomelle. Teosta voi ostaa kirjakaupoista, Mediapinta-kustantamolta, tai suoraan minulta. Kuvat ovat Hangosta ja Yyteristä, lempipaikoistani Suomessa.

Russian

По-русский: Моя страна, Финляндия, сегодня 100 лет. Для меня самое главное в Финляндии - тишина, чистота природы - и финский паспорт. Но можете ли вы угадать, что за пределами других? Финский язык.