Kemiönsaari on siitä eriskummallinen saari, että vesi on erittäin hyvin piilotettu sieltä. Saat ajaa parikymmentä kilometriä, ennen kuin meri avautuu ihailtavaksi. Saarella ajaessa luulee olevansa sisämaassa, mikä ei ole kovin kiehtovaa merta rakastavalle. Toisaalta aavaa peltomaisemaa ihaileva ystäväni oli haltioissaan: Mikä maisema!

Maisemat ovatkin vähän toisenlaiset, kuin yleensä saaristossa. Kemiönsaaressa ja matkalla sinne näimme lukuisia erikoisia peltoja, joiden kasvusto on vieläkin meille mysteeri ahkerasta googlettamisesta huolimatta. Myös Taalintehdas, jota lähdimme vartavasten katsomaan, aiheutti hämmennystä. Taalintehdas on perustettu aikoinaan Taalin masuunin ympärille, ja mielikuvissamme etsimme hyvin opastettua laajaa aluetta menneiltä ajoilta. Lopulta löysimme Taalintehtaan sataman, nykyisen tehdasrakennuksen ja muutamia vanhoja rakennuksia, joiden päättelimme olevan Taalin masuunin rakennuksia. Olimme jo lähdössä koko paikasta pois, hitusen pettyneenä, että tässäkö tämä oli, kun poikkesimme paikalliseen Saleen. Siinä, viehättävästi aivan Salen vieressä, oli joukko Taalintehtaan hiiliuuneja. Nekin oli vähän unohdettuja - huomio, kemiönsaarelaiset - paikasta saisi paljon enemmän irti, mutta silti kuonatiilestä rakennetut hiiliuunit kutkuttivat mielikuvitustani. Tiilet on valmistettu raudanvalmistuksen sivutuotteena syntyvästä kuonasta ja ne olivat mitä kauneimpia, vihreään lasiin vivahtavia tiiliä. Olin sittenkin tyytyväinen.

Toinen erikoisella tavalla viehättävä asia Kemiönsaaressa oli valtaisa Rungonsalmen silta, jonka sieltä löysimme. En muista koskaan nähneeni Suomessa toista niin isoa siltaa, joka kutittelisi vatsanpohjaa, kun sitä pitkin ajaa. Kävelimme sillalle katselemaan kaukana alhaalla siintelevää merta ja laivoja, matkalle jonnekin pois. Mikä huikaiseva näky!

Kemiönsaaressa huomaa heti, että ollaan ruotsinkielisellä alueella. Kaikki on viimeisen päälle pikkusievää ja pihapiirit täydellisine istutuksineen ja pikkulampineen saavat aikaan syviä ihastuksen huokaisuja. Pääsimme tutustumaan lähemmin yhteen kauneimmista pihoista, kun huomasimme tien varressa kyltin, jossa kerrottiin omenamehua olevan kaupan. Kurvasimme pihaan, ja vaikka omenamehu jäi ostamatta, löysimme muita herkkuja.

Todellinen syy Kemiönsaaren matkaamme oli taianomainen Örön saari. Kasnäsin satamasta pääsee tuolle lumoavalle pikkusaarelle kätevästi laivalla. Vannoutunut seikkailija koluaa kuitenkin myös kaikki lähiseudun nurkat. Unohtamatta autiota saarta. Usein tuntuu, että Suomi yrittää vimmatusti piilottaa aarteensa, mutta aion kaivaa ne esiin vaikka maan uumenista! Kirjaimellisesti, kuten tämä tarina osoittaa.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kirjoitan vähintään yhden tarinan kotimaan ihmeistä joka kuukausi. Katso tästä edellinen tarina.

Russian

По-русский: Кемионсаари такой необикновенный остров, поэтому вода очень хорошо спрятан там. Вы проедете около двадцати километров, прежде чем вы можете увидеть открытое море, которое полюбоваться. Но другом пахотных пейзажей, это идеальное место. Но все таки, остров Кемионсаари имеет много привлекательных местов, например, старая доменная печь (которая называется доменная печь Таали) и огромный Рунгонсалмен мост. Здесь легко заметить, что мы в области, где основной язык является шведским. Дворы красивые и полны деталей. Из Кемионсаари мы также путешествовали в остров Örö, который самый красивый остров в мире - по-моэму -, а также необитаемый остров. Вы видите ссылки, пожалуйста!