Maailmannäyttely sanana nostaa mieleen kuvan menneistä ajoista. Sellaisista, joissa  herrat kohottivat hattujaan ohikulkeville daameille. Ajoista, jolloin naisilla oli pitkät mekot ja ohuet hansikkaat. Mutta kun seisoo Astanassa, juuri Kazakstanin paviljongin edessä, oivaltaa, että tämä onkin jotain aivan muuta. Nuo ajat ovat auttamattomasti takana ja 2000-luvun maailmannäyttely on hyvinkin moderni tapahtuma. Ehkä se ansaitsisi osalleen myös sille kuuluvan, mahtavan arvon. Maailmannäyttelyhän ei ole enää huomion keskipisteessä, vaan aivan huomion laidoilla. Mutta perinne on yhä olemassa ja se on jatkunut jo vuodesta 1851.

Tämän vuoden näyttelyn teemana on ollut tulevaisuuden energia. Teema ei oikein istu Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan, jossa kaikki suihkulähteitä myöten vilkkuu eri väreissä. Kaupungin kiiltävän ulkonäön ylläpito syö energiaa valtaisia määriä, samaan aikaan kun maailmannäyttelyssä olisi tarkoitus pohtia vihreämmän maailman ja energiankäytön luomista. Eri maat ovat kuitenkin ottaneet teemaan huolellisesti kantaa. Intia yllättää kävijän kertomalla aurinkovoimalla toimivasta lentokentästään. Saksa on rakentanut osastolleen kokonaisen tuulivoimalan pienoismallin.Turkki lumoaa esittelemällä mineraalejaan ja Venäjä loksauttaa kävijältä lopullisesti suun auki esittelemällä amurintiikerinsuojeluohjelmaansa! Puhumattakaan toki mahtavasta isäntämaan kahdeksankerroksisesta paviljongista, joista kokonaiset seitsemän on omistettu energialle. Nähtäväksi jää, pääseekö kaikki oppi jossain vaiheessa käytäntöön Astanan välkkyville kaduille.

Kazakstan on toki saanut niskoilleen kritiikkiä maailmannäyttelyn järjestämisestä. Perinteiden mukaan näyttelyalue valmistui viime minuuteilla ja tekemistä osastoilla riitti vielä pitkään näyttelyn jo avauduttua. Maailmannäyttelyä, tai oikeammin isäntämaata, on myös kritisoitu siitä, että näyttelyalueen rakentamiseen tuhlattiin julmetusti rahaa maassa, jossa terveydenhuoltokin on yhä lapsenkengissä. Sananvapaudesta puhumattakaan. Näyttelyalueeseen tuhlatut tenget ovat joidenkin mielestä kirjaimellisesti kuin erämaahan kaadettua rahaa. Kolmen kuukauden päätyttyä muistoksi jäävät vain tyhjenevät rakennukset ja Expo-kylä. Paikalliset eivät tienneet alueen tulevista suunnitelmista, mutta presidentti Nursultan Nazarbaevilla on varmasti ässä hiassaan. Hän on tottunut täyttämään tyhjiä alueita ensin kiiltävillä rakennuksilla, sitten, vaikka puolipakolla, myös ihmisillä. Näin syntyi vähitellen myös uusi pääkaupunki Astana. Mutta muuttuisiko maailmassa lopulta mikään ilman tekoja? Minä uskon muutoksen voimaan, ja vaikka massiivisen näyttelyalueen rakentaminen tyhjästä voi tuntua  sulalta hulluudelta, tahdon ajatella tätä uutena mahdollisuutena. Näyttelyn myötä Kazakstan on saanut jalansijaa maailmankartalla itsenäisenä valtiona, eikä enää Neuvostoliiton haamuna. Osallistujamaissa on monia, jotka hädin tuskin tiesivät Kazakstanin olemassaolosta, mutta ovat täällä nyt paikanpäällä. Toki voidaan myös toivoa, että itse teema, tulevaisuuden energia, jättäisi pienen siemenen itämään. Kazakstanissa ei oltu kierrätyksestä kuultukaan, mutta nyt ainakin Suomen osastolla vierailijat tietävät asiasta jotain. Samoin kuin puhtaasta vedestämme - joulupukki on toki ollut tuttu jo aiemminkin.

Suomen osastokin on ollut hieman huomion laidalla koko tapahtuman tavoin. Suomen mediassa ei ole kovinkaan kiinnostuneena seurattu osaston tarinaa. Sotamaan sisarukset taikoivat Kazakstaniin palan Suomea. Ensivaikutelma tuo heti mieleen pienen pohjoisen maamme - viileitä värejä, suomalainen rauha ja puhtaus. Neljän puisen rakennuksen yhteisvaikutelma on hyvin erilainen, kuin monen muun maan luona vieraillessa. Täällä ei ole vastassa suuria screenejä, räiskettä ja pauhaavaa musiikkia, vaan puun tuoksua ja tuntua, jäkälää, luonnonläheisyyttä - ja äitiyspakkaus, joka herättää paljon huomioita kävijöissä. Mukana osastolla on noin 70 suomalaista yritystä. Kiinnostusta itää kohtaan on siis yhä ja pitää ollakin. Maailma pienenee, eikä Suomella ole varaa vetäytyä siitä syrjään. Suomi on myös ylpeästi nostanut esiin maailmannäyttelyn teemaa. Vihreä osaaminen, kierrätys ja uusiutuvat energianlähteet ovat meidän alaamme, ja tämä asiantuntemus pitäisi kiireesti valjastaa vientituotteeksi.

Astanaa ei voi kuin hämmästellä. Maa, joka muutti pääkaupunkinsa keskelle erämaata, on omalaatuinen. Aro on läsnä kaikkialla ja kaupungissa on hitusen hämmentävä tunnelma. Talot ovat enimmäkseen uusia ja loistokkaita, kadut puhtaita. Leveät autokaistat hallitsevat kaupunkikuvaa. Pieni ihminen, tai luonto, on täällä mitätön olento. Uljaat rakennukset kertovat eniten rahan mahdista ja omalaatuisuudesta. Aro on taitettu sen kaiken alle, mutta aron aurinkoa ei ole onnistuttu kukistamaan. Se paahtaa kuumasti saastesumun takaa, kuten aina. Maailmannäyttely sulki ovensa sunnuntaina 10.9 ja aika näyttää, jääkö siitä käteen muuta kuin uutta käyttöä odottavat rakennukset. Kävijä jää ihmeissään muistelemaan maita yhdistävää riemukasta tunnelmaa, Kazakstanin paviljongin monimuotoista energiaesittelyä - niin, ja sitä lähes kolme metristä palaa jäätikköä, jonka Venäjä oli raijannut paikalle. Ei toki kovin ekologista, mutta kylläkin ikimuistoista. Kaikesta jää lopulta olo, että tätä maailmamme kaipaisi lisää, yhteistyötä sulassa sovussa maailman eri kolkista tulevien maiden kesken. Maailmannäyttelyn aika ei suinkaan ole ohi, päinvastoin, se antaa meille hetkellisen tilaisuuden nauttia maiden erityislaatuisuudesta ja tunteesta, että olemme kaikki yhtä.

Russian

По-русский: Финская пресса не очень интересовалась Всемирной выставкой, но, поскольку я должен была там работать, я поехала в Астану. Я счастлива, что сделала это, хотя мне не понравилась Астана. (но это еще другую историю) Мировое шоу было потрясающим, восторженным и энергичным. Я была взволнована, увидев столь большой интерес к экологическим проблемам, и меня особенно удивила индийский солнечный энергетический аэропорт и российская программа защиты тигра. Конечно, всемирная выставка подвергалась критике во многих вещах, но я подозреваю, что деньги в любом случае будут встроены в новые, блестящие здания, поэтому это было гораздо лучше, чем бизнес-центры. Я надеюсь, что Всемирная выставка предоставит людям хоть небольшой интерес к экологическим проблемам. В нестабильные времена в мире это принесло мне большую радость, что многие страны в мире запутались.