Kesäisenä päivänä Kotka osoittautui täydelliseksi kaupungiksi - niin kuin moni muukin Suomen kaupunki. Yksi jos toinen kaupunkihan markkinoi itseään "kesäkaupunkina", mikä kertoo myös sen, että kaupungin hehkeys on hyvin ohimenevää. Mutta toista on Kotka. Sinne voisi kuvitella itsensä talvellakin.

Kaksipäiväinen vierailumme oli täynnä ihastuksen huudahteluja. Oh, mikä kaupunki! Katso tuonne! Hah, mitä huumoria! Mutta kaiken takana näin potentiaalia johonkin suurempaankin: Kotkasta tulisi täydellinen kotikaupunki.

Mikä tekee kaupungista niin viehättävän? Onnenkantamuksella on toki osuutta asiaan, mutta järjen mittapuullakin tarkasteltuna kaupunki on aivan mahtava. Antakaahan, kun kerron.

Kauneus

Kotka on sievä kuin mikä. Siellä sun täällä, aivan keskustassa ja sen ulkopuolella, kadun reunoja koristavat ihanat talot. Sitä voisi kuvitella asuvansa tuossa talossa...Ja tuossa...Hetkinen, tuolla näkyy vielä ihanampi! Yleensä kauniit talot valloittavat yhden kadunkulman, mutta Kotkassa niitä ei ole säästelty.

Koko

Kotka on täydellisen sopiva. Se ei ole liian iso ja meluisa, eikä liian pieni ja uinuva. Kaupungissa on noin 55 000 asukasta, mikä tekee siitä mukavan kokoisen kaupungin.

Puistot

Pieneksi kaupungiksi Kotka ei ole säästellyt puistoissaan. Me vierailimme vain muutamissa, mutta haluan nähdä loputkin! Vierailun kohteina oli Palotorninvuoren puisto, Sibeliuksen puisto ja Sapokan vesipuisto. Erityisesti kutkuttamaan jäi uudehko Katariinan meripuisto. Puistojen suunnittelijan unelmakaupunki on Kotka, sillä kuten vaikkapa Sapokan vesipuisto todistaa, mielikuvitus on rajaton ja kädet ovat vapaat. Näin Kotkassa useita kasveja, joita en ole muualla Suomessa nähnyt - ja sellaisia, joita en edes tunnistanut. Kaupunki on selvästi panostanut vihreään kauneuteen.

Huumori

Viitaten edellisiin, puistoissa ei ollut unohdettu huumoria. Kuvailin kivistä sammakkoa pikku jokensa ääressä, ihastelimme puissa keinuvaa keijua, ihmettelimme puita, joiden oksia oli muotoiltu sitomalla. Hauskat yksityiskohdat naurattivat meitä pitkin kaupunkia ja osoittivat, kuinka huumoria voi käyttää rajattomasti hyödykseen, jos vain tahtoa on.

Majoitus

Majoituksen suhteen meillä kävi vain puhdas tuuri. Varasin meille huoneen Huvila Kärkisaaresta Airbnb:n kautta, vaikka kuvat antoivat hieman nuhjuisen käsityksen huoneista. Mitäpä tuosta, ajattelin, talo on varmasti ihana. Ja sitä se oli! Mutta yhtälailla huoneet olivat mukavia ja kauniita, jostain syystä kuvat antoivat täysin väärän käsityksen. Kaiken huipuksi saimme koko talon vain meille. Vietimme iltaa rantasaunassa ja vakoilimme joutsenparia, joka suunnitteli pesimistä. Myös haikarat ja muut linnut viihtyivät talon liepeillä. Kukapa ei viihtyisi.

Vapauden huuma

Rakastan merta, illuusioita ja unelmia. Kotka on satamakaupunki ja meri käärii sen hellästi syleilyynsä. Satama on täynnä mystisiä laitteita, isoja koneita, liikettä, merimiehiä ja tuulia vieraista maista...Se antaa lupauksen jostakin muusta, vapaudesta, tulipunaisista kukista, kuumasta hiekasta. Mutta se antaa myös varmuuden: tänne on hyvä palata kaikilta seikkailuiltaan.

Ja bonuskortti

Kaupungissa kuulee runsaasti venäjän kieltä, ja se jos mikä hivelee korvia.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kirjoitan vähintään yhden tarinan kotimaan ihmeistä joka kuukausi. Katso tästä edellinen tarina.

Russian

По-русский: Котка - такой замечательный город, что легко представить, как комфортно было бы жить там. По крайней мере, стоит посетить. Что делает Котку прекрасным родным городом? Много делает: правильный размер, красота домов, прекрасные парки, юмор города и флеш свободы. Котка портовый город, и поэтому там можно ощущать ветры из-за рубежа. Конечно, мы также очаровали нашу избу, виллу Кяркисаари. Какая красавица! И я была рада, что в Котке возможно слышать часто русского языка.