Blogini kertoo tarinoita matkoistani, unelmistani ja seikkailuistani. Viikonloppuna tuli tehtyä hieman erilainen  matka - matka paitsi uusiin maisemiin, myös matka parisuhteeseen. Koli tuli vahingossa suunnitelmiin juuri Suomen satavuotisjuhlavuonna, sillä Heikki Harjun parisuhdeviikonloppu järjestettiin siellä, emmekä halunneet jäädä siitä paitsi.

Tavallisestihan nämä ovat vaiettuja asioita, ja ihmisillä on lukuisia pinttyneitä ajatuksia parisuhteista:" Kyllä minä osaan suhteessa olla" tai "ei minua tarvitse opettaa". Itse olen toista mieltä. Itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen on yksi elämäni tärkeimpiä asioita. Haluan myös, että meillä on meidän näköinen suhde - ei sellainen, mitä yhteiskunta opettaa, tai sellainen - kaikella kunnioituksella - mitä vanhemmilla sukupolvilla usein on ollut. Siispä suuntasimme Kolille, mutta pidemmän kaavan mukaan. Parisuhdekurssin lisäksi halusimme nähdä kuuluisat kansallismaisemat ja ehtiä seikkailla!

Yövyimme Break Sokos Hotel Kolilla, joka on erikoisesti rakennettu keskelle kansallispuistoa, kuten myös laskettelukeskuskin. Epäilin, että ne on rakennettu jo ennen kuin alueesta tehtiin kansallispuisto 1991, ja selvisikin, että Koli on ollut laskettelukeskus jo vuonna 1938. Hotelli itsessään ei ole kovin erikoinen (no, tähän saattaa vaikuttaa edellinen hotellikokemuksemme) , mutta pieniä ihania yllätyksiä on luvassa. Kuten hauska kiskohissi parkkipaikalta hotelliin ja mahdollisuus kutoa aulassa Kolin maisemia katsellen! Suosittelen tutustumaan myös seinillä oleviin kuviin ja tarinoihin Kolista. Kannattaa varautua siihen, että alueella on - ainakin näin sesongin ulkopuoliseen aikaan - vain hotellin ravintola suppealla ruokalistalla. Hotellin ehdoton valttikortti on kuitenkin mieletön kylpylä, joka on mielestäni Suomen paras. Ainakin niistä, joissa minä olen vieraillut. Kylpylä on tehty aikuisille, se on hyvin tunnelmallinen ja kello kuudentoista jälkeen ikäraja on 18 vuotta. Täydellistä! Kerrankin kylpyläkokemus on oikeasti rentouttava, eikä stressiä lisäävä lapsien kiljuessa kirkkaissa valoissa. Altaissa kelluessa saa nauttia kansallispuiston mahtavista maisemista ja siemailla kuohuviiniä ihkaomasta pullosta, jonka sai mukaansa respasta kylpylälippua ostettaessa. Lipun hintaan kuului myös Lumenen tuotepaketti ja kylpylässä saakin tehdä itselleen kasvonaamion ja jalkakylvyn. Kylpyläkokemuksen kruunaa rentoutushuone, jossa voi köllötellä lämmitetyissä penkeissä, yhä maisemia ihaillen ja teestä ja hedelmistä nauttien. Vihdoin kipeät lihakseni paranivat!

Koli on tunnettu taiteilijoistaan. Eero Järnefelt ja Juhani Aho ovat nauttineet näistä sanoista maisemista, joita mekin saamme yhä ihailla. Koli onkin nimetty kansallismaisemaksemme, kuten 26 muutakin paikkaa. Puiden latvojen korkeudesta katselin alla levittäytyvää maisemaa, joka oli juuri niin Suomea, kuin olla ja voi. Tuttu ja turvallinen näky, mäntyjä, saaria ja Pielisen rantoja. Aavaa maisemaa silmänkantamattomiin, kaiken laidalla vaaroja. Mietin, mitä kansallismaisema minulle merkitsee? Eikö se ole juuri tämä, puhdas ja hiljainen näky? Pelkkää luontoa, tilaa, avaruutta, rauhaa? Eikö tämä juuri ole minun Suomeni?

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kirjoitan vähintään yhden tarinan kotimaan ihmeistä joka kuukausi. Katso tästä edellinen tarina. Seuraavalla viikolla pääsette mukaan patikointiretkellemme Kolille!

Russian

По-русский: Вы, мой дорогие русские читатели, наверно не знаете, кто Ярнефельт. Ээро Ярнефелт является одним из самых известных художников Финляндии. Он, как и многие другие финские художники, пользовались декорации Коли. Теперь, в 100-летний юбилей  Финляндии я пошла в Коли чтобы видеть эго собственными глазами. Коли в лучшем  на скалах, наблюдая красивые пейзажи ниже. Это действительно моя Финляндия, знакомая, тихая и неуверенная. Чистая и красивая.