Khanom viehätti minua ensisilmäyksellä muuta Thaimaata enemmän. Tai miten sen nyt sanoisin - rakastin villiä viidakkoseikkailuamme ja nautin hirmuisesti yön yli kestävästä järviretkestämme (ei hätää, nämä tarinat ovat seuraavaksi vuorossa), mutta jotenkin en osaa yhdistää niitä mielessäni Thaimaahan. Ylipäätään koko matkamme Thaimaassa on muotoutunut mielessäni erikoiseksi. Muiden siellä lomailevien rantakuvat ovat aivan kuin toisesta maasta. Khanom vahvisti lopullisesti tämän tunteen.

Khanom oli hirmuisen viehättävä. Kadunvarsia reunustavat korkeat palmut tavoittelivat taivasta. Kylän yllä leijui ihastuttava maalaismainen rauha. Kanat kotkottivat, kukot kiekuivat. Ihmiset tervehtivät meitä ja saimme seurata pienen villisikaperheen elämää hotellimme liepeillä. Pikku porsaat leikkivät villisti, kunnes vanhemmat äkkäsivät meidät ja komensivat ne piiloon. Ja se meri! Kaunis, hehkuva meri, jonka rannalla olivat maailman kauneimmat palmut. Sitä näkyä ihailimme parvekkeeltamme joka aamu ja ilta.

Osaltaan idyllistä kuvaa Khanomista muodosti hotellimme, jossa olimme lähes ainoita asiakkaita. Racha Kiri Resort & Spa oli hivenen nuhjuinen, mutta jotenkin niin hurmaava. Vein jumalille joka päivä kukkia ja otin aurinkoa tyhjillä tuoleilla kaikessa rauhassa. Kelluin pyöreässä ammeessa orkideojen seassa ja katselin alhaalla vaahtoavaa merta. Kun olimme jo lähteneet, henkilökunta pelasti meidät tuoden unohtamamme kameran laturin meille bussiin - onneksi, matka olisi mennyt pilalle ilman sitä!

Vuokrasimme skootterin, sillä hotellimme sijaitsi niemennokassa eristyksissä. Skootterimatkoillamme näimme riisiä kerättävän pelloilta, lehmiä laiduntamassa palmujen alla, apinoita ja minulle uusia hedelmiä autonlavat pullollaan. Vietimme leppoisaa elämää pikku kylässä. Mutta entä jos kaipaat oikein tekemistäkin? Mitä Khanomissa voi sitten tehdä?

Perimmäinen syymme sille, että päädyimme Khanomiin, oli harvinaiset vaaleanpunaiset delfiinit. Emme kuitenkaan olleet niin fiksuja, että olisimme selvittäneet, mikä on paras aika niiden bongaamiseen. Saavuimme siis monsuunin kanssa samaan aikaan Khanomiin, mutta emme huomanneet sitä mitenkään muuten, kuin meren aallokosta välillä. Monsuuniaikaan delfiinien näkeminen on epätodennäköisintä, jo siitä syystä, että paatit eivät lähde merelle aalloille ratsastamaan. Muuten retkelle pääsee hotellin tai Khanomin pikkuisen matkatoimiston kautta, tai ajamalla itse aamuseitsemäksi rannalle, josta veneet lähtevät merelle tyynellä säällä. Kokeile esimerkiksi Pink Dolphins Pier:iä tai Thong Node Bay:tä.

Kylä on ilmeisesti ulkomaalaisten suosiossa, sillä pienestä kylästä löytyi ainakin saksalainen, ranskalainen ja italialainen ravintola. Myös suomalaisten perustamassa Aava-hotellissa voi syödä, kylläkin vähän tyyriimmin. Näistä suosittelen erityisesti italialaista ravintolaa ( ah, vihdoinkin eurooppalaisia makuja ja juustoa!), sekä saksalaista ravintolaa Zum Grunen Baum:ia. Päädyimme sinne vahingossa, ajellessamme skootterilla pitkin poikin ja löydettyämme pientäkin pienemmän kylän. Seurasimme "ravintola"-kylttiä, vaikka epäilin vahvasti, että se on huijausta. Kunnes kaarsimme saksalaisen talon pihaan, josta avautui komeat näkymät merelle ja kukkuloille! Piha oli saksalaiseen tapaan viimeisen päälle laitettu ja jo pelkän kotona tehdyn leivän takia kannattaa mennä paikalle.

Khanom on kohde, jossa paikallinen thaimaalainen elämä pyörii yhä omassa rauhassaan. Se sopii hyvin ihmisille, jotka eivät kaipaa lomaltaan jatkuvaa hulinaa ja lukematonta määrää turistiravintoloita. Khanomissa voi ujuttua osaksi perinteistä elämää ja unohtaa hetkeksi olevansa muukalainen, kaukana kotoa.

Russian

По-русский: Ландшафт  Кханома  был самой красивой части Таиланда. Может быть, потому что тоже в джунглях и в экскурсии озера был очень красиво. Но, по крайней мере, я наслаждалася очень прекрасная тишина и высокие пальмы. Кханом сладкая, маленькая села на берегу моря. Здесь вы также можете найти знаменитые розовые дельфины а также прекрасные иностранцами рестораны, например,  Zum Grunen Baum.