Jos ihmettelet, miten niin Turun linna on salainen, niin siltä minusta tuntui siellä käydessäni. Miten meillä on näin mahtava nähtävyys Suomessa! Ja miksi sitä ei toitoteta suureen ääneen joka suuntaan?

Salaiseen linnaan löysin tieni päätettyäni sivistää itseäni kiertämällä uudestaan Suomen linnat. Muistikuvat lapsuuden käynneistä ovat jo haalistuneet, ja Turun linna osui sopivasti reitillemme matkalla Kemiönsaareen viime kesänä. Kaikenkukkuraksi olin juuri lukenut Mika Waltarin kirjan Kaarina Maununtyttärestä, josta tuli kuningas Eerikin rakastaja ja aikanaan myös vaimo. Eerik vietti aikaansa Turun linnassa ja olikin jännittävää vierailla siellä ja kuvitella tarinoiden heräävän eloon.

En odottanut ihmeitä käynniltä, mutta linna olikin lumoava paikka, jolle olisi pitänyt varata rutkasti aikaa. Nähtävyyksissä se pääsi eittämättä hienoimpien koskaan näkemieni nähtävyyksien rinnalle, Ermitaasin, Taj Mahalin, Akropoliksen, venäläisten kirkkojen  ja Tretjakovin gallerian ylelliseen seuraan.

Mutta linna antoi parasta antiaan muutenkin. Jo ensimmäisessä huoneessa riemastuin, kun pääsin kurkistelemaan puisten luukkujen alta eri linnojen kuvia. Tietokoneen ruudulla sai pukea vaatteita linnan asukeille kuin paperinukeille. Minua miellytti myös lukuisat pienoismallit ja ihmisen kokoiset nuket tehtävissään. Näillä nukeilla oli nimi ja tarina työpäivästään, joka teki linnan elämästä ymmärrettävää.

Linnassa oli myös kammottavia vankityrmiä, entisajan tyyliin sisustettuja huoneita, koruja, pukuja ja pelottava tontun kamari, sekä muutama upea kappeli. Alue on laaja, joten sinne olisi parempi tehdä muutama käynti, eikä yrittää ahmia kaikkea ihanuutta kerralla.

Ehkä tiedättekin, että Turun linna on rakennettu jo 1200-luvulla alun perin Ruotsin hallintolinnaksi. Sittemmin se on toiminut muun muassa renesanssilinnana ja vankilana. Neuvostoliiton pommitukset 1941 horjuttivat komean kivilinnan seiniä, mutta restaurointityön ansiosta se on taas kaikkien ihailtavana.

Pää pyörällä poistuin linnasta kehuen sitä vuolaasti henkilökunnalle. Tuli vähän sellainen olo, että ollaanko tässä nyt suomalaisen nöyriä eikä kehdata toitottaa, että kuulkaas, tulkaapa katsomaan millainen linna meillä on, mikä historia ja millaisia eloonpuhallettuja tarinoita!Kyllä teidän linnan hyväksi työskentelevien sietäisi olla ylpeitä.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kirjoitan vähintään yhden tarinan kotimaan ihmeistä joka kuukausi. Katso tästä helmikuun tarina. Kazakstanin uutisten takia maaliskuun tarina jäi väliin, joten huhtikuussa korvaan tämän kahdella Suomi-kertomuksella. Loppukuusta matkataan Kolille! Tervetuloa seuraamaan matkaa ja blogia facebookissa!

Russian

По-русский: Как это секрет, вы наверно думаете? Вот как я чувствовала, когда я посетила замок Турку. Мне было интересно, как великолепный и замечательный аттракцион здесь в Финляндии является - и как никого не говорит об этом.