Tie vie Agraan.

Saavuimme Agraan pahan kulttuurishokin kourissa. Jälkeenpäin olenkin pitänyt meitä aikamoisina survival-matkailijoina: Aloitimme Intiaan tutustumisen juuri niistä kaupungeista, mihin kehotetaan menemään viimeisenä, jos ollenkaan. Mutta millainen Intian käynti se muka olisi, jossa Varanasi ja Agra jätettäisiin väliin??

Agrasta löytyikin monta tavallista asiaa, jotka lohduttivat meitä. Hotellin ikkunasta näkyi puisto. Löysimme viinikaupan ja kahviloita! Mutta myös väsyttävä kaaos ja turisteja jatkuvasti painostavat kauppiaat olivat vallanneet kaupungin. Pakenimmekin niitä ihanien nähtävyyksien turvaan, Fatehpur Sikriin ja Agran linnoitukseen. Taj Mahalissa rauhaa ei valitettavasti saanut, mutta onneksi kaupustelijat ja kerjäläiset olivat itse palatsialueen ulkopuolella.

Taj Mahal on nähtävyys, jonka luo minä ainakin olin valmis menemään vaikka läpi harmaan kiven. Mutta myös muut Agran kohteemme yllättivät iloisesti. Agra Fort oli ihana rauhan tyyssija hälyn keskellä. Vaeltelimme muurien välissä puistomaisella alueella. Katselimme oravia ja apinoita. Ihailimme vihreiden papukaijojen parvia. Kaikki hälinä ja melu oli poissa, linnake muodosti turvan kaiken sen keskelle ja antoi meille lepoa. Kuljeskelimme maharadjojen haaremeissa, tai niitä ainakin kuvittelin marmoristen huoneiden olevan. Intia on todellakin mielikuvitusta kutkuttava. Linnoitus oli kaunis ja sieltä oli komeat näköalat himoitsemaani Taj Mahaliin. Mutta parasta oli kuitenkin täydellinen rauha.

Fatehpur Sikriin matkustimme toisena päivänä, sillä yksi kohde päivässä Intiassa riittää. En osannut odottaa sellaista maagista aluetta, joka meitä odotti. En ollenkaan. Paikanpäällä odotti iso alue täynnä erinomaisen hyvin säilyneitä rakennuksia. Esitteestä meille selvisi, missä on astrologin talo ja missä ennustuksia tehtiin. Emme siis halunneet opasta, sillä oli ihanaa kulkea omassa rauhassa, hitaasti vaeltaen ja antaa itsensä kuvitella, millaista elämä muinoin näiden rakennusten äärellä oli.

Nyt tietenkin herää kysymys, että mikä ihmeen Fatehpur Sikri? Kaupunki, josta en ollut koskaan kuullutkaan huolimatta pakkomielteisestä kiinnostuksestani Intiaan, on Unescon maailmanperintökohde. Se on jakanut pääkaupungin tehtävät Agran kanssa 1571-1585 ja on sittemmin hylätty luultavasti vesipulan takia. Erittäin hyvin säilyneet rakennukset on tehty punaisesta hiekkakivestä. Minulle se oli yksi Intian ihmeistä.

Hieman syrjemmässä hylätystä kaupungista sijaitsi vielä moskeija-alue, missä saikin heittää hyvästit rauhalle. Parasta alueella oli paljain jaloin kulkeminen lämpimällä, sileällä kivellä. Isoimpaan moskeijaan naisia ei päästetty, mutta vierailin alueen keskellä olevassa valkoisessa temppelissä. Meno olikin aika erikoista minun silmiini, mutta mikäpä siinä, sillä minulla on myös sairaalloinen kiinnostus uskontoja kohtaan. Temppelin keskellä oli pienen pieni huone ja sen keskellä pylväiden ympäröimä pöytä, tai laveri. Sen päälle kasattiin vuoronperään huiveja ja sitten heiteltiin ruusun terälehtiä. Ikkunoiden koristeisiin kiinnitettiin lankoja rukousten kera. Mutta jos joku tietää, mikä on kankaiden ja ruusunterälehtien merkitys, minua saa valaista?

Agran kävijän ei mielestäni kannata "tyytyä" pelkkään Taj Mahaliin ja poistua sen jälkeen kaupungista kiireellä. Erityisesti Fatehpur Sikri on kohde, jonka ympärille mieli kehittää tarinan jos toisenkin vielä aikojenkin päästä.

Greek

Στα ελληνικά: Το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο τις Άγρας είναι φυσικά το Ταζ Μαχάλ. Αλλά η πόλη εχει και κατι αλλο. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε στο "Fatehpur Sikri" και "Agra Fort".

Russian

По-русский: Самое интересное достопримечательность в Агре, безусловно, Тадж-Махал. Но город есть и что-то другое интереснее. Также посетите определенно Фатехпур Сикри и крепость Агры .