Otetaanpa syrjähyppy matkahaaveista, sillä tapahtui jotain, joka kosketti minua, ja josta haluan teille kertoa. Osallistuin töiden puolesta jätehuoltopäiville ja Arman Alizad piti meille tiukan tunnin esitelmän otsikolla ” Armanin jätemaailma”. Kuuntelin puhujaa kylmät väreet selkäpiissä ja kyyneleet silmäkulmissa, sillä Armanin asenne ja innostus ovat kadehdittavia. Ihanaa, että maailmassa on hänenkaltaisiaan ihmisiä.

”Pelko on hyvästä – valjasta pelkosi.”

Arman puhui paljon pelosta, mikä lohdutti minua, sillä pelko on jatkuva seuralaiseni. Arman sanoi näin: ” Pelko on aina kulkenut mukanani kaikkialla…Halusin ihan muita juttuja kuin muut. Miksi? ...Tein omia juttujani ja pelkäsin koko ajan.” Minäkin pelkään jatkuvasti. Pelkäsin, ettei kukaan lue blogiani, pelkään, etteivät parisuhteeni toimi, pelkään, etten uskalla elää niin kuin haluaisin, pelkään esiintymistä, pelkään lähteä Intiaan – pelkoja on loputtomasti. Tärkeintä onkin rohkeus toimia pelosta huolimatta. Hyväksyä se, että pelko on alituinen seuralainen. Se tuntuu viihtyvän rinnallani, joka tilanteessa.

Hän kertoi meille kiehtovia tarinoita eri kulttuureista, joihin on matkoillaan tutustunut, ja näiden toimintatavoista. Näin hän sanoi siitä, mikä on maailmassa eniten pielessä: ” Koulutuksen puute ja se, ettemme ymmärrä toisiamme. Ymmärryksen puute johtuu taas koulutuksen puutteesta.” Nämä asiat, koulutuksen ja ymmärryksen puute, aiheuttavat kulttuurien yhteentörmäyksiä. Arman nosti esille myös tarinan Venäjästä, joka riemastutti minua. Tuttu lause tämä: ” Venäjällä mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy”. Mielettömiä tarinoita eri puolilta maailmaa, oloista, joita me emme voi edes kuvitella täällä Suomessa. Siksipä hän korostikin kiitollisuuden merkitystä elämässämme ja suositteli jokaiselle pientä koetta: Nukkumaan mennessäsi ajattele niitä asioita, joista olet kuluneen päivän aikana ollut kiitollinen. Olen testannut tätä jo pitkään ja todennut toimivaksi.

Arman lähestyi kiinnostavalta kantilta länsimaisen elämämme tabuja, kuolemaa ja seksiä. Hän oli ollut Intiassa töissä polttamassa ruumiita ja kuvaili kokemustaan näin: ” Hienoimpia ja kauneimpia kokemuksia elämässäni.” Ymmärsin häntä täysin. Muistan puhuneeni siitä, kuinka menemme Intian pyhimpään kaupunkiin, Varanasiin, ja minulle kauhisteltiin, että kiva mennä lomalle katselemaan ruumiita. Itse ajattelen, että kauhistun varmasti nähdessäni ruumiita, mutta se johtuu vain kulttuurista, jossa elämme. Kulttuurista, jossa kuolema on tabu ja ruumiita emme näe. Vaikka mikä olisi luonnollisempaa kuin kuolema tai syntymä?

Toinen tabumme, seksi, nostettiin myös esiin. Arman oli ollut Siperiassa nenetskien heimon luona – 50 asteen pakkasissa asustelemassa, ja hänelle oli sanottu perheen vanhempien seksituokioista, että ne ovat ihan luonnollinen osa elämää, kun samassa teltassa eletään. Jotenkin mieleeni tulivat vanhemmat, jotka kauhistelevat sitä, mitä sitä lapsilleen sanoisi, kun nämä alkavat kysellä seksistä. No mitäpä jos kertoisi totuuden? Siitä ei ainakaan vahinkoa lapselle ole. Miksi näin luonnollisista asioista täytyy tehdä niin monimutkaisia?

Tunnin luennosta itselleni jäi päällimmäiseksi mieleen tämä: Asenne ja kyky kiitollisuuteen ratkaisevat monta asiaa elämässämme. Jatkossakin pakkaan pelot mukaani rinkkaan ja suuntaan sinne, minne haluan. Teen sitä, mitä haluan, vaikka yhteiskunta haluaisi minun tekevän jotain aivan muuta. Mielenpohjalle jäi myös kutkuttelemaan Armanin kommentti, että auttaa voi monella tavalla ja aloittaa voi vaikkapa naapurin mummosta. Olen etuoikeutetussa tilanteessa eläessäni Suomessa ja ajattelen, että tehtävämme on jättää jotain hyvää tähän maailmaan. Täytyy vain keksiä oikeat, itselle sopivat tavat siihen.

” Kun epäonnistuminen alkaa toimia motivaationa uudelle yritykselle, olet oikeilla jäljillä.”

Kuvituksena kuvia Kalastajatorpalta jätehuoltopäiviltä.

Greek

Στα ελληνικά: Aρμαν Αλιζαδ είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους της Φινλανδίας. Μίλησε απο το φόβο, το θάρρο, την στάση και την ευγνωμοσύνη στις ημερομηνίες των απόβλητων.

Russian

По-русский: Арман Алитсад является одним из самых интересных людей в Финляндии. Он говорил о страхе, мужество, позиции и благодарности в даты отходов.