Uskomatonta, mutta totta, Lielahdesta löytyy todellakin jotain kaunista. Suoraan sanottuna epäilin asiaa, sillä Lielahti tunnetaan kauppakeskuksistaan ja autoliikkeistään. Kun kuulin ensi kertaa Lielahden kartanosta, en voinut käsittää, mihin sellainen olisi voitu piilottaa tuolla kauppakeskusalueella? Tampere-päivän kunniaksi päätinkin lähteä selvittämään, missä kartano on.

Opas odotti kartanolla eilen 1.10 ja tiedossa oli paitsi kartanon historiaa, myös tutustuminen tehdasalueeseen ja Nottbeckien hautausmaahan, jotka ovat tavallisesti yleisöltä suljettuina. Kartano sijaitsee järven rannalla, tehdasalueen takana. Se on viehättävä tiilirakennus, aika epätavallisen näköinen muiden suomalaisten kartanoiden rinnalla. Ruska on kauneimmillaan näin lokakuussa ja historian ja rakennusten lisäksi alueella sai ihailla puiden ja kasvien väriloistoa.

Tampereen kaupunki on ostanut Lielahden kartanon alueineen vuonna 2014 ja kartanolle on tarkoitus saada toimintaa, ja koko alueelle asuinrakennuksia ja esimerkiksi puisto. Loistavaa toimintaa Tampereen kaupungilta. Mielenkiintoinen tieto oli se, että kartano on sijainnut ennen niemennokassa, mutta tehtaista on laskettu sen verran jätteitä rantavesiin, että lahti on kasvanut umpeen. Nyt näiden jätteiden päälle on suunnitteilla puisto alueen asukkaita varten. Koko aluetta on kutsuttu jo aikoja sitten Hiedanrannan nimellä ja tätä nimeä ollaan ottamassa uudelleen käyttöön.

Kierroksemme kulki kartanon portailta hylätyn portinvartijan talon ohi kohti suljettua tehdasaluetta. Koko Hiedanrannan alueelta on tarkoitus säilyttää merkittävimmät rakennukset ja löytää niille vuokralaisia tai ostajia. Tehdasalue oli tulvillaan rappioromantiikkaa. Koivuntaimet ja vaahterat olivat valloittaneet rakennuksia ja ilmassa oli haikea tunnelma. Minkähänlaisia tarinoita rakennukset kertoisivat, jos vain voisivat?

Viimeinen kohde, mihin menimme, oli pikkuruinen Nottbeckien hautausmaa. Sinne on haudattu vain kymmenen suvun jäsentä, mutta vanhoissa hautausmaissa on jotain kiehtovaa ja olisin halunnut jäädä sinne ottamaan kuvia ja tutkimaan vanhoja hautakiviä ja villiintyneitä puita. Valitettavasti järjestyksenvalvojat hoputtivat meidät viimeiset paikalle jääneet pian pois, että portti saatiin lukkoon ja he pääsivät jatkamaan matkaansa kohti päivän toista kierrosta. Rautaportti sulki salaisuudet sisäänsä ja minun oli aika jatkaa matkaani. Suosittelen kaikkia heittäytymään turisteiksi myös kotikaupungissaan!

Greek

Στα ελληνικά: Παραδόξως, οτι επίσης στο Λιελαχτι υπαρχει κάτι όμορφο. Μια περιουσία και το παλιό χώρο του εργοστασίου και στο μέλλον γειτονιά τις Χιεδανραντα.

Russian

По-русский: Странно, тоже в Лиелахти является что-то красное: oдно поместье и старый район завода. В будущее там есть и соседство называетсья Хиеданранта.