Tallinna on lähestulkoon liiankin tuttu meille suomalaisille, mutta oletteko vielä huomannneet, kuinka ihana kaupunki se oikeasti onkaan? Ja mitä kaikkea siellä on tarjolla?

Olen käynyt Tallinnassa lukemattomia kertoja ja aina pitänyt siitä. Tallinna on kaunis, pieni ja jännittävä. Mutta koskaan minulla ei ole ollut aikaa kuljeskella siellä muutamaa tuntia kauempaa. Nyt, kun luvassa oli häät ja vierailu Taageperassa, päätimme varata kokonaisen päivän Tallinnalle. Se oli erinomainen päätös.

Toukokuun puolessavälissä kaupungissa oli kutakuinkin yhtä kylmä kuin keväisessä Suomessa ja olin onneksi varustautunut slaavilaishenkisellä pitkällä takillani. Yövyimme historiallisessa St. Olav Hotel: issa, joka oli toki kaunis ja erinomaisella paikalla, mutta palvelulla ei voi kehuskella. Koko kaupungissa minua vastassa oli taas iänikuinen kielimuuri. Puhunkin siellä vuorotellen englantia, suomea ja venäjää, koska mikään kieli ei tunnu saavan oikeanlaista vastaanottoa. Pitäisi opiskella viroa, ja vielä jonain päivänä sen teenkin.

St. Olav:ista oli helppo lähteä Vanhan kaupungin kujille. Hotellin lähellä sijaitsi minulle myös aivan uusi tuttavuus, Aleksanteri Nevskin katedraali. Siinä, missä yhtenä aamuna poikkesin heti herätessäni Superalkoon ( ja kyllä hävetti), toisena aamuna poikkesin heti herätessäni ortodoksikirkkoon. Sattui tuuri, ja kirkossa oli jumalanpalvelus käynnissä. Venäjäksi tietenkin, mikä vielä lisää hämmensi minua sen suhteen, mitä kieltä Virossa on soveliasta käyttää. Suhteeni ortodoksikirkkoihin on poikkeuksellisen lämmin ja poikkean niihin aina tilaisuuden tullen rauhoittumaan ja sytyttämään kynttilän. En pidä kirkossa kuvaamisesta, se ei mielestäni ole sopivaa, mutta nyt otin yhden salakuvan.

Pääkohteemme tällä retkellä oli Katariinanlaakso, eli Kadriorg. Olin lukenut, että Pietari Suuri oli rakennuttanut tähän puistoon linnan kesäasunnokseen, ja koska minulla on pakkomielle kulkea hänen ( ja Katariina Suuren) jalanjäljillä, oli selvää, että suuntaamme sinne. Kylmänä keväänä puiden kauneus ei ollut päässyt vielä kukoistukseensa, mutta puisto on iso ja on aina yhtä ihanaa kulkea luonnon keskellä. Aluetta kunnostetaan juhlakuntoon ensi vuoden 300-vuotisjuhlia varten, mutta jo nyt se on hyvin viehättävä. Puistosta löytyy kahvila, lapsille pieni huvipuisto, näköalatasanne, taidemuseo ja itse Kadriorgin palatsi. Aluetta ympäröi kauniit vanhat talot, kuten lähes kaikkialla Virossa.

Kolmas kohteemme oli Kalamaja, Tallinnan trendikäs alue. Sinne, kuten Katariinanlaaksoonkin on hieman matkaa Vanhasta Kaupungista. Katariinanlaaksoon pääsee ainakin ratikalla numero 3, Kalamajaan taas bussilla numero 3. Kävellenkin voi toki kulkea. Kalamaja on tulvillaan puutaloja, jotka henkivät tarinoita vanhoista ajoista. Somia katsella, mutta itse en välittäisi niissä asua. Kuitenkin Kalamaja on hyvä kohde suhteellisen lähellä Vanhaa kaupunkia, joka kertoo virolaisesta hengestä helposti. Jos haluat syödä täällä, ota huomioon, että alue on hyvin suosittu ja useimmissa ravintoloissa tarvittaisiin pöytävaraus.

Joka kerta käydessäni Virossa pidän maasta yhä enemmän ja enemmän. Tallinna on pieni, mutta yhtä hurmaava jokaisen nurkan takaa. Mitä salaisuuksia sinä olet kaupungista löytänyt?

Russian

По-русский: Однажды в мае у меня была, спасибо за Таагепера, время, чтобы провести весь день в Таллинне. Я гуляла на улицах старого города, конечно, но тоже я пошла в трех других местах. Целы были собор Александра Невского, Кадриорг и Kаламая. Я посетила собор, потому что у меня устойчивый любовные отношения с православием, хотя я атеистка. Собор был красивым и там случайно шел богослужение. Кадриорг был следующий цель, потому что я хочу поехать везде, где Петр Великий (и позже Екатерина II Великая) былы. В парке проведут в следующем году 300-летний юбилей, но конечно туда стоит пойти всегда.Третый цель была Kаламая, где деревянные, старые дома рассказают о атмосфере подлинной Эстонии. Если хотите заходить в ресторан здесь, сделайте заказ заранее!